Spørgsmål til lokalpolitikerne

Fortsat: Spørgsmål fra Voldum Lokalråd til de politiske partier i Favrskov Kommune forud for det kommende kommunevalg 2013.

Gå til første side
Gå til forrige side

5: Voldum er afhængig af, at der er en velfungerende dagligvarebutik. Ellers begynder fraflytningen. Vil I arbejde med strategier til bevarelse af dagligvareforretninger i Voldum og andre landsbyer? Herunder arbejde for, at der bliver foretaget kommunale indkøb i de små lokale forretninger.

Svar Enhedslisten:
Vi er helt enige i at det er meget vigtigt at bevare dagligvarebutikken. Men det er vist ret begrænsede muligheder kommunen direkte har, for større indkøb og faste indkøbsaftaler skal jo sendes i udbud. Men i det omfang det er muligt, ønsker vi at indkøb skal foretages i lokalområdet. Det kunne fx være lokalt producerede (og økologiske) frugt og grøntsager. Vi ønsker også at arbejde for kommunen så vidt muligt udføres af lokale håndværkere. I Folketinget arbejder vi for – men hidtil forgæves – for at ophæve (eller i det mindste ‘blødgøre’) den såkaldte kommunalfuldmagt. Det vil gøre det muligt for kommunerne selv at drive produktionsvirksomhed. I givet fald kunne kommunen således selv placere produktions-arbejdspladser i landsbyer som Voldum.

Svar Konservative:
Nej. Kommentar: Opretholdelsen af en dagligvareforretning er først og fremmest op til lokalområdets beboere, der skal lægge den daglige handel i byen. Kommunen giver mulighed for, at indkøb med pædagogisk sigte kan foretages lokalt, men en meget stor del af kommunens indkøb foretages via indkøbsordninger. Antallet af kommunale institutioner i landsbyerne er endvidere lav.

Svar Venstre:
Kommentar. Det lette svar er at sige ja. Men virkeligheden er mere kompleks. Byrådet kan hjælpe ved at der er grunde / bosætningsmuligheder i Voldum. Vi kan understøtte de landsbyer, som tager aktiv hånd om deres egen udvikling. Det gør vi bl.a. via landsbyrådet og LUPperne (Landsby Udviklings Planerne) og LAG. I Venstre ser vi gerne, at de lokale institutioner bruger de lokale forretninger til små indkøb. Vi må også sige, at de vare der bruges i store mængder indkøbes via indkøbsordninger, da der er mange penge at spare her.

Svar Socialdemokratiet:
Kommentar: Vi kan ikke holde liv i hverken butikker eller virksomheder, som ikke kan klare sig på de almindelige markedsvilkår. Her skal Voldums borgere vise, om man vil have en købmand. Det er jer, der skal lægge jeres indkøb lokalt og ikke kommunen.

Svar DF:
Det er ikke Dansk Folkepartis politik at handelslivet skal være en del af det kommunale budget. Favrskov kommune har en indkøbs politik og en indkøbsafdeling afdeling, her er der mulighed for alle handlende i kommunen at byde ind.

Gå til næste side 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *